Hoe het is om homo te zijn.

How to be gay is vanaf 23 november te zien op NPO 1. Hierin onderzoekt Margriet van der Linden hoe het staat met de acceptatie van homoseksualiteit over de hele wereld. Margriet heeft ontroerende en confronterende ontmoetingen met mensen die vertellen over de dagelijkse worstelingen met hun geaardheid.

"Dit is een reisserie. Ik onderzoek hoe het is gay te zijn over de hele wereld. In landen als China, Rusland, Libanon, dat soort landen".

 

In de Gay Pride periode rond 1 augustus 2018 verschenen in verschillende kranten artikelen die voor Roze 50plus relevant zijn, onder andere deze:
In het Algemeen Dagblad

In NRC Handelsblad

In Het Parool en in het Dagblad van het Noorden

 

 

2 oktober
Bezoek aan de tentoonstelling 'Iran - bakermat van de beschaving' in het Drents Museum, Brink 1, 9401 HS Assen. Dit is op loopafstand van het trein- en busstation.

Aanvang: 14.00 uur, voor de ingang van het museum.
Tickets kosten € 13,00 p.p. en zijn online te koop, alsmede aan de kassa in het museum.
Voor deze ontmoetingsactiviteit van Roze 50plus Oldambt is tevoren aanmelden niet nodig.

 

 

Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt

 

In de week van 7 tot 14 oktober wordt in de gemeente Oldambt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (afgekort LHBTI). Aanleiding is de jaarlijkse viering van Internationale Coming-Outdag op 11 oktober.

"Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers "uit de kast" komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse aan hun omgeving bekend maken. Voor velen is dit ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden.

Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers. De Gemeente Oldambt wil zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI, onder meer door uitvoering van de door de gemeenteraad unaniem aangenomen meerjarige beleidsnota.

Dit jaar zullen de volgende activiteiten plaatsvinden: een regenboogviering, film, een bijeenkomst bij het gemeentehuis rond het hijsen van de regenboogvlag en een LHBTI-feest. Informatie over deze afzonderlijke activiteiten staat hieronder.

 

Zondag 7 oktober: Regenboogviering "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn"

Aan het begin van de Regenboogweek organiseert de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" een Regenboogviering.

In deze viering wordt met liederen, beelden en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI).

Met als thema “Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn” zal de viering in het teken staan van acceptatie en waardering van diversiteit in onze samenleving.

Het "New Life Groningen Choir" o.l.v. Cobien Nieuwpoort en Bianca Holst, stadsdichteres van de gemeente Oldambt, verlenen hun medewerking.

De Regenboogviering richt zich op iedereen. Iedereen is van harte welkom om hieraan deel te nemen.

Het openingswoord zal worden uitgesproken door de heer Bard Boon, wethouder van de gemeente Oldambt.

Datum en tijdstip: zondag 7 oktober | aanvang 15.00 uur.

Plaats: “De Ontmoeting”, Kerklaan 32 in Scheemda.

De poster van de Regenboogviering is kosteloos te verkrijgen via roze50plusoldamb@xs4all.nl

Nadere informatie bij Marjet Bos, tel. 0597 421281. 

 

"LHBT-Werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt":

Fenneke Groenbroek, pastor | Willemijn Ahlers, GenderSupport | Marjet Bos, humanistisch raadsvrouw en Roze 50plus Oldambt

 

Deze Regenboogviering wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Oldambt,

COC Groningen & Drenthe en Stichting Pann.

Dinsdag 9 oktober: Film "The Happy Prince"

Op voorstel van Roze 50plus Oldambt zal tijdens de Regenboogweek op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur de nieuwe film ‘The Happy Prince’ over de laatste jaren van de homoseksuele Ierse schrijver Oscar Wilde (1854 - 1900) vertoond worden in het Filmhuis De Klinker, Mr. D.U. Stickerlaan 251 in Winschoten.

Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt zal de film kort inleiden.

De toegangsprijs is € 6,50 voor leden en € 10,- voor niet-leden.

Zie hieronder de reportage over deze film van 19 juli 2018 van Nieuwsuur en ook een recensie op biosagenda.nl : https://www.biosagenda.nl/nieuws_recensie-the-happy-prince_7152.html

 

Donderdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag en hijsen van de Regenboogvlag

Burgemeester Rika Pot zal aan het eind van een bijeenkomst bij het gemeentehuis aan de Langestaat de regenboogvlag hijsen. Deze bijeenkomst begint om 10 uur. Er zullen korte toespraken worden gehouden door burgemeester Pot en een vertegenwoordiger van Roze 50plus Oldambt. Staddichteres Bianca Holst draagt een speciaal door haar - op het thema van de Regenboogweek "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn" -  geschreven gedicht voor. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners worden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit door die dag de regenboogvlag uit te steken. Deze zes-kleurige vlag is het symbool van de LHBTI-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt.

 

Zaterdag 13 oktober: LHBTI-feest "Out & Proud voor jong en oud!" met live-muziek

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseert LHBTI-organisatie Roze 50plus Oldambt onder het motto “Out & Proud voor jong en oud!” een LHBTI-feest.
De band “Off stage” staat garant voor swingende live muziek; er is een aparte verrassing om mee naar huis te nemen en ook komt er af en toe een bitterballetje langs…
Iedere lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender en interseksueel wordt van harte uitgenodigd om “Out & Proud!” te vieren dat iedereen in de gemeente Oldambt zichzelf kan zijn!

Het feest wordt gehouden in de HarbourClub Winschoten, Havenkade West 3 in Winschoten.

Het begint om 20.30 uur en de entree is € 5,-.

"Out & Proud voor jong en oud!" wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van: het Trutfonds (www.trutfonds.nl); het Bob Angelo Fonds (www.bobangelo.nl); Roze 50+ Nederland (www.roze50plus.nl); COC Groningen & Drenthe (www.cocgd.nl) en Noorderpoort | Dollard College | Campus Winschoten (www.campusws.nl)LHBTI-zondagmiddagcafé voor jong en oud!

Vanaf 8 juli is er iedere tweede zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 uur een LHBTI-zondagmiddagcafé in de Loungebar van Hotel-Restaurant Victoria, Marktplein 6 in Winschoten.

Deze locatie is centraal gelegen, met parkeergelegenheid nabij, goed bereikbaar per openbaar vervoer, heeft een terras bij mooi weer, een goede ruimte binnen en je kunt er eventueel ook eten.

De zondagmiddagcafé-data in 2018 zijn: 8 juli, 12 augustus, 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.

 

FILM KIJKEN

Bij Roze 50plus Oldambt is er een initiatief om eigen filmavonden of -middagen te organiseren, om kennis te maken met interessante bekende en onbekende, en oude en nieuwe LHBTI-films. Lijkt jou dat ook leuk, neem dan even contact op met André Hielkema

 

 


Belangrijkste in 2017 georganiseerde activiteiten

 

LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud

Vrijdag 29 december organiseerden wij een "LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud".

Het was een gezellige avond met meer dan 30 mensen die naar de Harbour Club waren gekomen.

 

Themamiddag "Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten"

De “Aal goud?!”ontmoetingsmiddag voor LHBTI 50-plussers op donderdag 26 oktober had als onderwerp “Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten”. 

Genderpsycholoog Alwin Man en psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes hielden een boeiende inleiding. De 30 aanwezigen kregen antwoord op hun vragen en er werd nog lang en geanimeerd nagepraat. 


Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt (8-15 oktober 2017)

Regenboogviering met het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”

Zondag 8 oktober Regenboogviering in de Marktpleinkerk te Winschoten.

Aan het begin van de Regenboogweek organiseerde de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" voor de allereerste keer - en met een uniek concept - een Regenboogviering!

De organiserende werkgroep bestaat uit mensen op persoonlijke titel en vertegenwoordigers van kerkgenootschappen, Manna22, Jongerencentrum ’t Spoor, REAL ID en Roze 50plus Oldambt.

Deze regenboogviering richtte zich op iedereen.

Iedereen - ongeacht levensbeschouwing, geloof, ras of seksuele voorkeur - was van harte welkom aan deze viering deel te nemen. Burgemeester Pieter Smit sprak een openingswoord.

Het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben” verwijst naar de wens dat ieder mens ongeacht haar of zijn seksuele voorkeur, geslachtsidentiteit, huidskleur of wat dan ook zelf moet kunnen bepalen met wie hij of zij het leven en de liefde wil delen.

Met behulp van verschillende kunstuitingen, betekenisvolle teksten en liederen werden verbindingen gemaakt met de situatie en acceptatie van LHBT's en het LHBT-zijn. Het verbindende begrip was “liefde”.

Op een indrukwekkende wijze werd vorm gegeven aan het thema van de Regenboogviering:

“Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”.

 

LHBT-film

Dinsdag 10 oktober 20.00 uur: Film "Freeheld" in het Filmhuis in Cultuurhuis De Klinker. Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt hield een korte inleiding en voorafgaand aan de film werd de Coming Out toespraak van Ellen Page vertoond. Deze film gaat over een liefdesgeschiedenis van twee vrouwen, onder meer over de angst voor negatieve reacties en uitsluiting. Na afloop werd nagepraat in het bioscoopcafé.

 

Woensdag 11 oktober “Internationale Coming Out dag”.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners werden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit en LHBT-vriendelijkheid door die dag de regenboogvlag uit te steken. De HEMA in Winschoten gaf gevolg aan deze oproep

LHBT-inwoners van Oldambt zullen zich hiermee zichtbaar gesteund voelen. Deze zes kleurige regenboogvlag is het symbool van de LHBT-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt!

Het programma van deze dag zag er als volgt uit:

10.00 uur in een feestelijke sfeer wordt de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis in de Langestraat door wethouder Kees Swagerman. Er waren toespraken, een informatietafel en roze koeken werden uitgedeeld aan belangstellenden en het winkelende publiek.

14.00 uur onthulling van een bordje met de tekst "Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben" bij het regenboogzebrapad aan de Mr. D.U. Stikkerlaan door wethouder Bard Boon. Met dit bordje vraagt de gemeente Oldambt blijvende aandacht voor de zichtbaarheid en acceptatie van haar lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender inwoners.

 

Zaterdag 14 oktober: LHBT-feest "Out & Proud" voor jong en oud! in de HarbourClub.

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseerde LHBT-organisatie Roze 50plus Oldambt m.m.v. LHBT-jongerenorganisatie REAL ID onder het motto “Out & Proud” een groots en swingend LHBT-ontmoetingsfeest. Dit LHBT-feest was historisch gebeuren in het Oldambt! Er kwamen 80 bezoekers en de sfeer was geweldig! Burgemeester Pieter Smit hield een openingspraatje.