"Homomoeder" Imca Marina komt naar Veendam!  

Homomoeder Imca Marina zal op zondagmiddag 22 september 15.00 uur een uniek optreden verzorgen in Theater van Beresteyn in Veendam.

De in 1941 in Zuidbroek geboren Groningse zit al meer dan 60 jaar in het artiestenvak. Ze had in de

jaren 60, 70 en 80 grote hits met nummers als Harlekino en Viva España. Veelzijdig als zij is schreef

zij meerdere boeken en gedichtenbundels, verzorgde zij lezingen en is zij ambtenaar van de burgerlijke stand. In haar Vicarie in Midwolda trouwde zij vele stellen, waaronder veel homostellen. In woord en in daad heeft zij zich altijd sterk gemaakt voor de roze zaak. Ze is daarom ook geliefd bij veel homo’s en lesbiennes. Menige keren gaf zij acte de présence op de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam. Geen wonder dat ze daarom in 2000 als eerste homomoeder van Nederland gekroond werd. 

Tijdens haar optreden op 22 september in Veendam zal zij - naast haar grote hits - nummers in het Gronings

ten gehore brengen. Een unieke kans dus om veelzijdige Imca in een intieme sfeer te ontmoeten. Haar optreden heet dan ook niet voor niets: ‘Op visite bij Imca’.

Je kunt natuurlijk zelf een kaartje kopen via de site van het theater, maar vind je het leuk om met andere Roze 50+ Oldambt bezoekers bij elkaar te zitten stuur dan even een mail naar folkertconnect@gmail.com

en ik zal er voor zorgen dat we bij elkaar in de zaal zitten. Wel zo gezellig toch? Na afloop is er voor degenen uit onze groep die dat leuk vinden, gelegenheid om met Imca na te praten en een hapje te eten!

Hopelijk tot dan. En niet te lang wachten met opgeven hoor. De kaarten kosten slechts 17 euro per stuk.

 

"Aal goud?!" LHBTI+ ontmoetingsmiddag 

 

Donderdag 26 september is er vanaf 14.00 uur weer een ontmoetingsmiddag in de Harmoniezaal van "De Boschpoort", Het Boschplein 2 in Winschoten.

 

Gezellige voortzetting vanaf 17.00 uur in de HarbourClub Winschoten, Havenkade west 3 Winschoten.

 

Programma Regenboogweek Oldambt 5 - 13 oktober 2019

 

Zaterdag 5 oktober: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!”

Aanvang 20.30 uur in de HarbourClub, Havenkade-West 3, Winschoten met “Easy Rock ’n Roll” door Thecla Brakel en swingende muziek door DJ Dusty. Gratis entree en bitterballen.

 

Dinsdag 8 oktober: Film “Carmen & Lola” (2018)  Regie: Arantxa Echevarria

Aanvang 20.00 uur in Cultuurhuis De Klinker, Mr. D.U Stikkerlaan 251, Winschoten

Toegangsprijs: € 11,- inclusief drankje in de pauze en leden van de filmliga: € 7,-

 

Vrijdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag

8.30 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in de Langestraat in Winschoten door burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

 

Zondag 13 oktober: Regenboogviering “Ken je mij?... wie ken je dan?”

georganiseerd door de LHBTI Werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt

Aanvang 16.00 uur in Het Witte Kerkje, Dorpsstraat 119, Vriescheloo

Na de viering is er een gezamenlijke maaltijd.

 

LHBTI+ zondagmiddagcafé voor jong en oud!

 

Zondag 20 oktober vanaf 15.00 uur praten we weer wat en drinken we weer wat in de HarbourClub Winschoten, Havenkade west 3 in Winschoten.

Ontmoeting met oude en nieuwe bekenden!

De toegang is gratis; consumpties zijn voor eigen rekening.

Mocht je zin hebben om te blijven eten?

Dat kan daar ter plekke!

  

Marjet Bos van Roze 50plus Oldambt is

Mrs. Senior Pride 2019!

 

Tijdens de Nationale Roze Ouderen dag op 25 juni jl. werd onze Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos uitgeroepen tot Mrs. Senior Pride 2019.

Clem Bongers Roze 50+ ambassadeur in Nijmegen is Mr. Senior Pride 2019.

Foto links: Mr. en mrs. Senior Pride 2019 met Andrea Drost (ondersteuner van de Roze 50+regiogroepen Noord en Oost waar Clem en Marjet toe behoren) en foto rechts met Manon Linschoten van Roze 50+ en Eveline Van de Putte, schrijfster van o.m. levensverhalen van roze ouderen.

Belangrijkste in 2018 georganiseerde activiteiten

 

Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt

 

In de week van 7 tot 14 oktober wordt in de gemeente Oldambt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (afgekort LHBTI). Aanleiding is de jaarlijkse viering van Internationale Coming-Outdag op 11 oktober.

"Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers "uit de kast" komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse aan hun omgeving bekend maken. Voor velen is dit ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden.

Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers. De Gemeente Oldambt wil zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI, onder meer door uitvoering van de door de gemeenteraad unaniem aangenomen meerjarige beleidsnota.

Dit jaar zullen de volgende activiteiten plaatsvinden: een regenboogviering, film, een bijeenkomst bij het gemeentehuis rond het hijsen van de regenboogvlag en een LHBTI-feest. Informatie over deze afzonderlijke activiteiten staat hieronder.

Zondag 7 oktober: Regenboogviering: "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn"

Aan het begin van de Regenboogweek organiseert de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" een Regenboogviering. In deze viering wordt met liederen, beelden en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. (LHBTI)

Het "New Life Groningen Choir", LGBT Asylum Support en Bianca Holst, stadsdichter van de gemeente Oldambt verlenen hum medewerking. Het openingswoord wordt uitgesproken door wethouder Bard Boon.

De Regenboogviering richt zich op iedereen.

Aanvang 15.00 uur in "De Ontmoeting", Kerklaan 32 in Scheemda.

 

Dinsdag 9 oktober: Film "The Happy Prince"

Op voorstel van Roze 50plus Oldambt zal tijdens de Regenboogweek op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur de nieuwe film ‘The Happy Prince’ over de laatste jaren van de homoseksuele Ierse schrijver Oscar Wilde (1854 - 1900) vertoond worden in het Filmhuis De Klinker, Mr. D.U. Stickerlaan 251 in Winschoten.

Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt zal de film kort inleiden.

De toegangsprijs is € 6,50 voor leden en € 11,- voor niet-leden.

Kaarten kunnen hier besteld worden: https://www.indeklinker.nl/film/582/Filmhuis_The_Happy_Prince/

 

Donderdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag en hijsen van de Regenboogvlag

Burgemeester Rika Pot zal aan het eind van een bijeenkomst bij het gemeentehuis aan de Langestaat de regenboogvlag hijsen. Deze bijeenkomst begint om 10 uur. Er zullen korte toespraken worden gehouden door burgemeester Pot en een vertegenwoordiger van Roze 50plus Oldambt. Staddichteres Bianca Holst draagt een speciaal door haar - op het thema van de Regenboogweek "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn" -  geschreven gedicht voor. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners worden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit door die dag de regenboogvlag uit te steken. Deze zes-kleurige vlag is het symbool van de LHBTI-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt.

 

Zaterdag 13 oktober: LHBTI-feest "Out & Proud voor jong en oud!" met live-muziek

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseert LHBTI-organisatie Roze 50plus Oldambt onder het motto “Out & Proud voor jong en oud!” een LHBTI-feest.
De band “Off stage” staat garant voor swingende live muziek; er is een aparte verrassing om mee naar huis te nemen en ook komt er af en toe een bitterballetje langs…
Iedere lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender en interseksueel wordt van harte uitgenodigd om “Out & Proud!” te vieren dat iedereen in de gemeente Oldambt zichzelf kan zijn!

Het feest wordt gehouden in de HarbourClub Winschoten, Havenkade West 3 in Winschoten.

Het begint om 20.30 uur en de entree is € 5,-.

"Out & Proud voor jong en oud!" wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van: het Trutfonds (www.trutfonds.nl); het Bob Angelo Fonds (www.bobangelo.nl); Roze 50+ Nederland (www.roze50plus.nl); COC Groningen & Drenthe (www.cocgd.nl) en Noorderpoort | Dollard College | Campus Winschoten (www.campusws.nl)LHBTI-zondagmiddagcafé voor jong en oud!

Vanaf 8 juli is er iedere tweede zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 uur een LHBTI-zondagmiddagcafé in de Loungebar van Hotel-Restaurant Victoria, Marktplein 6 in Winschoten.

Deze locatie is centraal gelegen, met parkeergelegenheid nabij, goed bereikbaar per openbaar vervoer, heeft een terras bij mooi weer, een goede ruimte binnen en je kunt er eventueel ook eten.

De zondagmiddagcafé-data in 2018 zijn: 8 juli, 12 augustus, 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.

 


Belangrijkste in 2017 georganiseerde activiteiten

 

LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud

Vrijdag 29 december organiseerden wij een "LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud".

Het was een gezellige avond met meer dan 30 mensen die naar de Harbour Club waren gekomen.

 

Themamiddag "Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten"

De “Aal goud?!”ontmoetingsmiddag voor LHBTI 50-plussers op donderdag 26 oktober had als onderwerp “Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten”. 

Genderpsycholoog Alwin Man en psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes hielden een boeiende inleiding. De 30 aanwezigen kregen antwoord op hun vragen en er werd nog lang en geanimeerd nagepraat. 


Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt (8-15 oktober 2017)

Regenboogviering met het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”

Zondag 8 oktober Regenboogviering in de Marktpleinkerk te Winschoten.

Aan het begin van de Regenboogweek organiseerde de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" voor de allereerste keer - en met een uniek concept - een Regenboogviering!

De organiserende werkgroep bestaat uit mensen op persoonlijke titel en vertegenwoordigers van kerkgenootschappen, Manna22, Jongerencentrum ’t Spoor, REAL ID en Roze 50plus Oldambt.

Deze regenboogviering richtte zich op iedereen.

Iedereen - ongeacht levensbeschouwing, geloof, ras of seksuele voorkeur - was van harte welkom aan deze viering deel te nemen. Burgemeester Pieter Smit sprak een openingswoord.

Het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben” verwijst naar de wens dat ieder mens ongeacht haar of zijn seksuele voorkeur, geslachtsidentiteit, huidskleur of wat dan ook zelf moet kunnen bepalen met wie hij of zij het leven en de liefde wil delen.

Met behulp van verschillende kunstuitingen, betekenisvolle teksten en liederen werden verbindingen gemaakt met de situatie en acceptatie van LHBT's en het LHBT-zijn. Het verbindende begrip was “liefde”.

Op een indrukwekkende wijze werd vorm gegeven aan het thema van de Regenboogviering:

“Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”.

 

LHBT-film

Dinsdag 10 oktober 20.00 uur: Film "Freeheld" in het Filmhuis in Cultuurhuis De Klinker. Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt hield een korte inleiding en voorafgaand aan de film werd de Coming Out toespraak van Ellen Page vertoond. Deze film gaat over een liefdesgeschiedenis van twee vrouwen, onder meer over de angst voor negatieve reacties en uitsluiting. Na afloop werd nagepraat in het bioscoopcafé.

 

Woensdag 11 oktober “Internationale Coming Out dag”.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners werden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit en LHBT-vriendelijkheid door die dag de regenboogvlag uit te steken. De HEMA in Winschoten gaf gevolg aan deze oproep

LHBT-inwoners van Oldambt zullen zich hiermee zichtbaar gesteund voelen. Deze zes kleurige regenboogvlag is het symbool van de LHBT-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt!

Het programma van deze dag zag er als volgt uit:

10.00 uur in een feestelijke sfeer wordt de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis in de Langestraat door wethouder Kees Swagerman. Er waren toespraken, een informatietafel en roze koeken werden uitgedeeld aan belangstellenden en het winkelende publiek.

14.00 uur onthulling van een bordje met de tekst "Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben" bij het regenboogzebrapad aan de Mr. D.U. Stikkerlaan door wethouder Bard Boon. Met dit bordje vraagt de gemeente Oldambt blijvende aandacht voor de zichtbaarheid en acceptatie van haar lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender inwoners.

 

Zaterdag 14 oktober: LHBT-feest "Out & Proud" voor jong en oud! in de HarbourClub.

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseerde LHBT-organisatie Roze 50plus Oldambt m.m.v. LHBT-jongerenorganisatie REAL ID onder het motto “Out & Proud” een groots en swingend LHBT-ontmoetingsfeest. Dit LHBT-feest was historisch gebeuren in het Oldambt! Er kwamen 80 bezoekers en de sfeer was geweldig! Burgemeester Pieter Smit hield een openingspraatje.