Tuinconcert door en bij Klaas Spekken

Heb je zin om zondag 26 mei gezamenlijk het tuinconcert van Klaas Spekken te bezoeken? Mail dan even naar roze50plusoldambt@xs4all.nl. Het tuinconcert wordt gegeven aan de Veelerveensterweg 5 in Vlagtwedde.

De toegang is gratis en het begint om half 2.

Let op!

In mei is er geen "Aal goud?!"ontmoetingsmiddag omdat de laatste donderdag van deze maand valt op Hemelvaartsdag en De Boschpoort dan gesloten is.

 

LHBTI+ zondagmiddagcafé voor jong en oud!

 

Zondag 16 juni vanaf 15.00 uur praten we weer wat en drinken we weer wat in de HarbourClub Winschoten, Havenkade west 3 in Winschoten.

Ontmoeting met oude en nieuwe bekenden!

De toegang is gratis; consumpties zijn voor eigen rekening.

Mocht je zin hebben om te blijven eten?

Dat kan daar ter plekke!

  

Wie gaat er mee naar de Nationale Roze Ouderen dag in Utrecht?

Dinsdag 25 juni a.s. vindt van 13.30 uur tot 18.00 uur de Nationale Roze Ouderen dag

plaats in Utrecht bij Tivoli Vredenburg in Club Nine. Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO en COC) organiseert voor de 5e keer de Nationale Roze ouderen dag.

Tijdens de middag wordt de documentaire Monument van Trots - over de “roze revolutie” in Nederland - getoond en is er een optreden van Kees van den Berg (Mr. Senior Pride 2018) en Ingeborg Hornsveld. In de documentaire staan de parallellen tussen heden en verleden centraal. Historische beelden en verhalen

van historici worden afgewisseld met portretten van activisten, die vandaag de dag in Nederland op de barricades staan. De rode draad is het Homomonument waar slachtoffers van homofobie worden herdacht, waar wordt gedemonstreerd tegen wantoestanden en de vrijheid wordt gevierd.

Met de huldiging van Mr. en Mrs. Senior Pride 2019 belooft het een mooie middag te worden!

De toegang is gratis, bestel een kaartje op https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/roze-ouderen-dag-25-06-2019/  Let op VOL = VOL! Adres: Tivoli Vredenburg- Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht.

Goed bereikbaar met OV, gelegen naast Utrecht CS.

Lijkt het je leuk om hier gezamenlijk naar toe te reizen, mail dan even naar roze50plusoldambt@xs4all.nl

 

"Aal goud?!" LHBTI+ ontmoetingsmiddag 

 

Donderdag 27 juni is er vanaf 14.00 uur weer een ontmoetingsmiddag in de Harmoniezaal van "De Boschpoort", Het Boschplein 2 in Winschoten.

 

Gezellige voortzetting vanaf 17.00 uur in de HarbourClub Winschoten, Havenkade west 3 Winschoten.

 

Project "Support Your Chosen Family"

De aftrap van dit project vond zondagmiddag 22 april jl. plaats tijdens het LHBTI-zondagmiddagcafé.

Rina Lakwijk - coördinator van Support Your Chosen Family in Oldambt - deelde informatie uit over dit project en lichtte het toe.

Voor meer informatie kijk onder "Activiteiten" en neem contact op met Rina, rinalakwijk@gmail.com.

De Nashvilleverklaring is een document met verschillende citaten uit de bijbel die over seksualiteit gaan. Homoseksualiteit en transgender-zijn worden in de verklaring zwaar veroordeeld.Bron: Westerwolde Actueel/G1
Foto: Gemeente Oldamb

De gemeente Oldambt hijst de regenboogvlag n.a.v. de Nashville-verklaring

Vanmorgen heeft het college van de gemeente Oldambt de regenboogvlag gehesen als statement tegen de omstreden Nashville-verklaring. Wethouder Laura Broekhuizen: “Ik hoor en zie dat deze verklaring ook in onze gemeente veel weerstand oproept. Wij vinden dat je moet kunnen worden wie je wilt en dat je kunt zijn wie je bent. We hebben vanmorgen de regenboogvlag gehesen om te laten zien dat iedereen welkom is in Oldambt.”
Uit het hele land wordt melding gemaakt dat bij kerken, scholen en overheidsgebouwen vandaag de regenboogvlag wappert. De kerken willen het signaal afgeven dat iedereen met welke geaardheid dan ook welkom is.
De Nashvilleverklaring is een document met verschillende citaten uit de bijbel die over seksualiteit gaan. Homoseksualiteit en transgender-zijn worden in de verklaring zwaar veroordeeld.

Gepubliceerd op: 8 januari 2019, categorie Nieuws   |   Bron: Westerwolde Actueel/G1 | Foto: Gemeente Oldambt

Gemeente Oldambt hijst de regenboogvlag - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

De Oldambtster LHBTI-gemeenschap voelt zich hierdoor gezien en gesteund.

Wij zijn trots op onze gemeente en blij in het Oldambt te leven!

De tekst van de Nashville-verklaring is te lezen via https://nashvilleverklaring.nl/nashvilleverklaring-nl/

De uitzending bij Jinek is terug te kijken via  https://www.npostart.nl/jinek/07-01-2019/KN_1704100

Belangrijkste in 2018 georganiseerde activiteiten

 

Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt

 

In de week van 7 tot 14 oktober wordt in de gemeente Oldambt een aantal activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (afgekort LHBTI). Aanleiding is de jaarlijkse viering van Internationale Coming-Outdag op 11 oktober.

"Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers "uit de kast" komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse aan hun omgeving bekend maken. Voor velen is dit ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden.

Op Internationale Coming-Outdag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-ers. De Gemeente Oldambt wil zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI, onder meer door uitvoering van de door de gemeenteraad unaniem aangenomen meerjarige beleidsnota.

Dit jaar zullen de volgende activiteiten plaatsvinden: een regenboogviering, film, een bijeenkomst bij het gemeentehuis rond het hijsen van de regenboogvlag en een LHBTI-feest. Informatie over deze afzonderlijke activiteiten staat hieronder.

Zondag 7 oktober: Regenboogviering: "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn"

Aan het begin van de Regenboogweek organiseert de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" een Regenboogviering. In deze viering wordt met liederen, beelden en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. (LHBTI)

Het "New Life Groningen Choir", LGBT Asylum Support en Bianca Holst, stadsdichter van de gemeente Oldambt verlenen hum medewerking. Het openingswoord wordt uitgesproken door wethouder Bard Boon.

De Regenboogviering richt zich op iedereen.

Aanvang 15.00 uur in "De Ontmoeting", Kerklaan 32 in Scheemda.

 

Dinsdag 9 oktober: Film "The Happy Prince"

Op voorstel van Roze 50plus Oldambt zal tijdens de Regenboogweek op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur de nieuwe film ‘The Happy Prince’ over de laatste jaren van de homoseksuele Ierse schrijver Oscar Wilde (1854 - 1900) vertoond worden in het Filmhuis De Klinker, Mr. D.U. Stickerlaan 251 in Winschoten.

Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt zal de film kort inleiden.

De toegangsprijs is € 6,50 voor leden en € 11,- voor niet-leden.

Kaarten kunnen hier besteld worden: https://www.indeklinker.nl/film/582/Filmhuis_The_Happy_Prince/

 

Donderdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag en hijsen van de Regenboogvlag

Burgemeester Rika Pot zal aan het eind van een bijeenkomst bij het gemeentehuis aan de Langestaat de regenboogvlag hijsen. Deze bijeenkomst begint om 10 uur. Er zullen korte toespraken worden gehouden door burgemeester Pot en een vertegenwoordiger van Roze 50plus Oldambt. Staddichteres Bianca Holst draagt een speciaal door haar - op het thema van de Regenboogweek "Opdat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn" -  geschreven gedicht voor. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners worden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit door die dag de regenboogvlag uit te steken. Deze zes-kleurige vlag is het symbool van de LHBTI-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt.

 

Zaterdag 13 oktober: LHBTI-feest "Out & Proud voor jong en oud!" met live-muziek

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseert LHBTI-organisatie Roze 50plus Oldambt onder het motto “Out & Proud voor jong en oud!” een LHBTI-feest.
De band “Off stage” staat garant voor swingende live muziek; er is een aparte verrassing om mee naar huis te nemen en ook komt er af en toe een bitterballetje langs…
Iedere lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel, transgender en interseksueel wordt van harte uitgenodigd om “Out & Proud!” te vieren dat iedereen in de gemeente Oldambt zichzelf kan zijn!

Het feest wordt gehouden in de HarbourClub Winschoten, Havenkade West 3 in Winschoten.

Het begint om 20.30 uur en de entree is € 5,-.

"Out & Proud voor jong en oud!" wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van: het Trutfonds (www.trutfonds.nl); het Bob Angelo Fonds (www.bobangelo.nl); Roze 50+ Nederland (www.roze50plus.nl); COC Groningen & Drenthe (www.cocgd.nl) en Noorderpoort | Dollard College | Campus Winschoten (www.campusws.nl)LHBTI-zondagmiddagcafé voor jong en oud!

Vanaf 8 juli is er iedere tweede zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 uur een LHBTI-zondagmiddagcafé in de Loungebar van Hotel-Restaurant Victoria, Marktplein 6 in Winschoten.

Deze locatie is centraal gelegen, met parkeergelegenheid nabij, goed bereikbaar per openbaar vervoer, heeft een terras bij mooi weer, een goede ruimte binnen en je kunt er eventueel ook eten.

De zondagmiddagcafé-data in 2018 zijn: 8 juli, 12 augustus, 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.

 


Belangrijkste in 2017 georganiseerde activiteiten

 

LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud

Vrijdag 29 december organiseerden wij een "LHBT eindejaarsborrel voor jong en oud".

Het was een gezellige avond met meer dan 30 mensen die naar de Harbour Club waren gekomen.

 

Themamiddag "Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten"

De “Aal goud?!”ontmoetingsmiddag voor LHBTI 50-plussers op donderdag 26 oktober had als onderwerp “Alles wat je altijd al over transgenders wilde weten”. 

Genderpsycholoog Alwin Man en psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes hielden een boeiende inleiding. De 30 aanwezigen kregen antwoord op hun vragen en er werd nog lang en geanimeerd nagepraat. 


Activiteiten in de Regenboogweek in de gemeente Oldambt (8-15 oktober 2017)

Regenboogviering met het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”

Zondag 8 oktober Regenboogviering in de Marktpleinkerk te Winschoten.

Aan het begin van de Regenboogweek organiseerde de "LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt" voor de allereerste keer - en met een uniek concept - een Regenboogviering!

De organiserende werkgroep bestaat uit mensen op persoonlijke titel en vertegenwoordigers van kerkgenootschappen, Manna22, Jongerencentrum ’t Spoor, REAL ID en Roze 50plus Oldambt.

Deze regenboogviering richtte zich op iedereen.

Iedereen - ongeacht levensbeschouwing, geloof, ras of seksuele voorkeur - was van harte welkom aan deze viering deel te nemen. Burgemeester Pieter Smit sprak een openingswoord.

Het thema “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben” verwijst naar de wens dat ieder mens ongeacht haar of zijn seksuele voorkeur, geslachtsidentiteit, huidskleur of wat dan ook zelf moet kunnen bepalen met wie hij of zij het leven en de liefde wil delen.

Met behulp van verschillende kunstuitingen, betekenisvolle teksten en liederen werden verbindingen gemaakt met de situatie en acceptatie van LHBT's en het LHBT-zijn. Het verbindende begrip was “liefde”.

Op een indrukwekkende wijze werd vorm gegeven aan het thema van de Regenboogviering:

“Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben”.

 

LHBT-film

Dinsdag 10 oktober 20.00 uur: Film "Freeheld" in het Filmhuis in Cultuurhuis De Klinker. Rina Lakwijk van Roze 50plus Oldambt hield een korte inleiding en voorafgaand aan de film werd de Coming Out toespraak van Ellen Page vertoond. Deze film gaat over een liefdesgeschiedenis van twee vrouwen, onder meer over de angst voor negatieve reacties en uitsluiting. Na afloop werd nagepraat in het bioscoopcafé.

 

Woensdag 11 oktober “Internationale Coming Out dag”.

Organisaties, bedrijven, winkeliers en inwoners werden opgeroepen blijk te geven van hun solidariteit en LHBT-vriendelijkheid door die dag de regenboogvlag uit te steken. De HEMA in Winschoten gaf gevolg aan deze oproep

LHBT-inwoners van Oldambt zullen zich hiermee zichtbaar gesteund voelen. Deze zes kleurige regenboogvlag is het symbool van de LHBT-emancipatiebeweging. De vrolijke kleuren van de regenboogvlag zullen in ieder geval wapperen aan meerdere gebouwen van de gemeente Oldambt!

Het programma van deze dag zag er als volgt uit:

10.00 uur in een feestelijke sfeer wordt de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis in de Langestraat door wethouder Kees Swagerman. Er waren toespraken, een informatietafel en roze koeken werden uitgedeeld aan belangstellenden en het winkelende publiek.

14.00 uur onthulling van een bordje met de tekst "Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben" bij het regenboogzebrapad aan de Mr. D.U. Stikkerlaan door wethouder Bard Boon. Met dit bordje vraagt de gemeente Oldambt blijvende aandacht voor de zichtbaarheid en acceptatie van haar lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender inwoners.

 

Zaterdag 14 oktober: LHBT-feest "Out & Proud" voor jong en oud! in de HarbourClub.

Ter afsluiting van de Regenboogweek organiseerde LHBT-organisatie Roze 50plus Oldambt m.m.v. LHBT-jongerenorganisatie REAL ID onder het motto “Out & Proud” een groots en swingend LHBT-ontmoetingsfeest. Dit LHBT-feest was historisch gebeuren in het Oldambt! Er kwamen 80 bezoekers en de sfeer was geweldig! Burgemeester Pieter Smit hield een openingspraatje.